Ön tudja, hogy mi a teniszkönyök?

A teniszkönyök kialakulásához természetesen nem szükséges teniszezni, hiszen ha sose volt még teniszütő a kezében, akkor is kialakulhat Önnél is a betegség. A teniszkönyök tulajdonképpen nem más, mint a könyök valamilyen könnyebb sérülése után jelentkező fájdalom. Portosabban fogalmazva a könyöktájék és a felkarcsont külső alsó részének – az epikondilusznak – a gyulladása miatt fellépő fájdalom.

Milyen tünetek utalnak a teniszkönyökre?

Az első és legfontosabb tünet a fájdalom, mely a könyökízület külső részén, az alkar feszítő izmában jelentkezik, és fokozatosan erősödő intenzitású. A fájdalom a külső könyök oldalán lép fel, amikor az alkari feszítőizmokat használjuk.

Minden olyan tevékenység fájdalmassá válik, ami a csukló nyújtásával jár együtt.

Továbbá az alkar gyengesége miatt nehézkessé válik a tárgyak felemelése, megfogása, és gyakran emiatt le is ejti a beteg a kezébe vett dolgokat.

A fájdalom tovább fokozódik, amikor nyújtott könyökízület mellett a tenyér fele próbálja hajlítani a beteg a csuklót.

Akkor a legintenzívebb a fájdalom, ha a páciens az asztalra helyezi a tenyerét, majd pedig megpróbálja felemelni csuklóból a kézfejét ellenállással szemben.

A felkarcsont könyökízületi része  felett a külső oldalon a csont megnyomására jelentkező erőteljes fájdalom csonthártyagyulladásra utal.

Hogyan kezelhető?

A legfontosabb lépés a kezelés során a tehermentesítés. Ennek megfelelően mellőzni kell a panaszokat kiváltó mozgásokat, valamint nyugalmi helyzetbe kell helyezni a kezet és az alkart. Ehhez a sínezés megfelelő módszer, de akár fizikoterápiás kezelést is igénybe lehet venni a panaszok enyhítése céljából.

Gyógyszerekkel, pontosabban helyileg alkalmazott szteroidokkal pedig teljesen meg lehet szüntetni a fájdalmat, bár ezeknek lehetnek mellékhatásaik is.

Ha mindezek a módszerek nem hozzák meg az elvárt javulást, akkor műtéti beavatkozással szüntetik meg a fájdalomért felelős izgató izomhúzódást ínhosszabbítás által.

Hogyan előzhető meg?

Legkönnyebben úgy kerülhetjük el a teniszkönyök kialakulását, ha mellőzzük a könyökízület és az alkar izomzatára irányuló, gyakran ismétlődő erőbehatásokat.

Ha pedig teniszezni szokott, akkor figyeljen rá, hogy csuklóját és könyökét mindig mereven tartsa, és a vállból mozgassa a karját. Mindemellett pedig kerülje el a nagyobb ívű csukló-és könyökmozdulatokat.

loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

30

MozogjunkJobban.com © Copyright

Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]